Immunisering under graviditeten

2013-02-25 20:04:11 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Det har jag det, IGEN =/ Så nu måste jag springa och ta immuniseringsprov var fjärde vecka för att kolla att det ligger som de ska och ifall jag behöver få sprutor. Så himla segt bara. Men man vill ju bebisen de bästa så då får jag gladeligen åka till barnmorskan och låta henne plåga mig lite ^^ Vad de här med immunisering är för er som inte vet så följer en liten text om det. 
 

Vad är immunisering?
Med immunisering menas en aktivering av immunförsvaret, som resulterar i produktion av antikroppar riktade mot ett antigen - på samma sätt som vid en vaccination.

Alla gravida kvinnor blodgrupperas och testas för att vi ska se om det finns antikroppar mot röda blodkroppar (erytrocytantikroppar) minst en gång under graviditeten. Oftast gör mödravårdscentralen detta vid inskrivningen. Avsikten är dels att bestämma RhD-typ (eftersom de gravida kvinnor som är RhD-negativa ska få en särskild behandling), dels att undersöka om det finns anti-D-antikroppar och andra erytrocytantikroppar som kan passera med blodflödet genom moderkakan till fostret. Dessa antikroppar "binder" till fostrets röda blodkroppar och kan orsaka nedbrytning av blodkropparna med blodbrist hos fostret som följd.

Hur behandlas immunisering?
Hos cirka 1,5 % av de gravida kvinnorna kan vi påvisa antikroppar. De remitteras till specialistmödravård för läkarbedömning och uppföljning. I Stockholm kontrolleras alla immuniserade kvinnor på Specialistmödravården, Karolinska Universitetssjukhuset. 

I de allra flesta fall har antikropparna ingen eller liten betydelse. Hos ett fåtal kvinnor är tillståndet allvarligt och kräver upprepade blodprovstagningar och ultraljudskontroller samt i vissa fall behandling med blodtransfusioner till fostret. Dessa blodtransfusioner utförs på Kvinnokliniken, Karolinska Huddinge.

Vård av barnen efter förlossningen
Barnen behöver ofta vård på neonatalavdelning några dagar efter födelsen. Därför bör de födas på ett sjukhus som har barnklinik med god erfarenhet av att vårda dessa barn. 

Den vanligaste behandlingen som blir aktuell är ljusbehandling då barnen blir gula (får ikterus) på grund av nedbrytningsprodukter från röda blodkroppar (hyperbilirubinemi). Ibland kan de behöva blodtransfusioner för blodbrist. I enstaka fall måste vi byta blod på barnen om det finns höga halter av antikroppar från mamman i barnets blod. De flesta barn blir helt friska efter denna behandling.

Immunisering under graviditet drabbar endast fostret och innebär inga ökade risker för den gravida kvinnan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback