Vecka 31 (30+0) ♥

2013-07-10 19:40:56 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det viktigt att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan. 

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
 
Egna tankar: Börjar se änden på tunneln nu, känns att det inte är jätte klångt kvar nu, även om de känns som en evighet. Men att ha passerat 30 veckor känns ändå rätt bra. Kroppen börjar kännas tung nu, det är jobbigt att vända sig i sängen på nätterna för att inte tala om att hon trycker mycket på blåsan, så man springer ju och kissar extra ofta. Vikten ska vi inte ens tala om, det står nog snart ERROR på min våg haha. Jag väger lika mycket nu som när jag födde pojkarna, så ja en hel del har jag gått upp i vikt, men de trillar väl av mig sen förhoppningsvis. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback