Vecka 25 (24+0) ♥

2013-05-29 19:52:31 Graviditeten
» Kommentarer(3) «


Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
 
Egna tankar: Det rullar på, och magen växer i en hiskelig fart! Det känns verkligen att det kommer bli en William-graviditet. Vilket vill säga en riktigt stor och tung mage, så jag hoppas det vill stanna av lite snart. Annars kommer jag bli enorm de resterande veckorna som är kvar. Annars mår jag helt okej, har lite problem med sömnen dock, svårt att komma till ro och när jag väl gjort det, ja då är det dags att gå upp och kissa och vissa nätter kan vara helt sömnlösa. Så, ja det kan vara lite jobbigt. Annars är jag väldigt glad som får må så bra som jag faktiskt gör. Fogarna bråkar ju lite men de får man ta, halsbrännan gör sig också tillkänna ibland. Men nej, jag ska inte klaga :) Om två veckor ska vi dessutom få se bebisen igen för då är det dags för tillväxtultraljud ♥ 
 


Kommentarer
Postat av: Rebecca

härligt fin bild :)kramis

2013-06-05 @ 23:41:40
URL: http://beccarosan.blogg.se
Postat av: Sofie - Ska snart iväg till Sydafrika för att arbeta med kattdjur!

Så fin du är :) Spännande att få se bebisen igen!

2013-06-05 @ 23:42:50
URL: http://www.highvoltage.blogg.se
Postat av: Tim

Åh va fina bard du har ;) Lycka till med nästa då
kram Timpan!

2013-06-05 @ 23:53:18
URL: http://fenylalanin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback