Frågestund

2013-04-29 20:12:14 Dagboken
» Kommentarer(2) «


 
Våga fråga :) 
Nåt du kanske är nyfiken på? :) 

Helgen som varit

2013-04-29 13:08:32 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Har vart en lugn och skön helg med familjen :) Fredagen gick i pluggets tecken och Jörgen grejjade med bilen när han kom hem från jobbet. För den pajjade ju lite i fredagsmorse med, men de va lättårgärdat. Så nu går den som en klocka igen, tillsvidare kanske man ska säga.. ;) Tills nästa sak behöver bytas, men nu tycker jag vi kan få lägga pengarna på annat håll typ som på altanen eller saker till våran prinsessa ♥ 
 
På lördagen kom Jörgen & Sara med en fin present till mig :) Jag fick en gasolgrill + en gasoltub. Presenten var från massa goa människor som jag inte orkar rabbla här med flertalet av Jörgens syskon och mamma och pappa, min bror och mamma bland annat, men ni vet vilka ni är :) Så igår premiärgrillade vi och det va jätte gott :) Kommer bli många sådana dagar i fortsättningen. Vi har även köpt en studsmatta till barnen, som dom fullkomligt älskar ♥ Så där spenderas det många timmar just nu. Igår var dom ute i princip hela dagen, och sen stenslocknade båda två redan vid 19 så den friska luften gjorde sitt. 
 
Idag är det tråkigt väder ute. Regnet bara öser ner, men då kanske man får nåt gjort inne istället. Jörgen går på sin nattvecka idag :/ Skit trist tycker jag. Han kan gärna få vara hemma med mig istället ;) Längtar så tills han ska gå på semester och vara hemma i fem veckor med oss :) Men de är ju ett tag kvar tills dess. Så vi får klara oss ändå. Nu sitter jag med två kompletteringar jag fått, så måste fixa dom och få dom inskickade. Men de ska nog gå bra ändå tror jag. 
 
Annars LIDER jag av världens halsbränna just nu och de bränner ända långt ner i magen. Nej ingen vidare känsla. Kunde knappt sova inatt för de brände så :/ Stackars mig. Nej, om jag ska få nån nytta gjord här kanske så man blir klar nångång. ;) 
 
 
min fina present :)
 
 
premiärhoppar :-)
 
 
Vi grejjade lite ute igår. En duk på de annars så fula bordet ;) 
 
 
Grillat ÄR godast

Vecka 20 (19+0) ♥

2013-04-25 08:04:35 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. 
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret:
 Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

 


Måndag 130422

2013-04-22 18:28:33 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Hejhej måndag :) Idag har det stått enbart plugg på schemat, suttit i flera flera timmar med anatomin & fysiologin på andning och cirkulationsorganen. Det är ju inte så att det finns en grej att skriva om. Utan få med ALLT ! Så jag fick så snällt sätta mig efter jag hämtat barnen med. Men nu är jag iaf klar med den delen, bara en reflektion och en disskution som saknas, sen är den uppgiften klar. Tur man har till sista juni på sig att få in alla uppgifter för dom kommande är inte direkt små om man säger så. Huvudet svämmar över av all info och fakta idag. 
 
Bilen vår är dessutom trasig =/ Åh, man blir så handikappad utan bil, även om inte jag har körkort. Men nu har inte ens Jörgen nån bil till jobbet :/ Verkar som att drivaxeln gett med sig, men jag hoppas verkligen inte de för jag orkar inte med ännu en stor kostnad på bilen. Så himla tråkiga pengar att slänga ut och det känns som att vi har tillräckligt med utgifter den här månaden. Men tydligen tycker inte nån annan de :P Ja, vi får väl se vad som händer och sker med den där bilen. 
 
Nej nu får jag mysa lite med mina små kottar innan dom ska göra sig iordning för sängen ♥ 
 
 
Bild från igår vecka 18+4

Söndag 130421

2013-04-21 19:44:52 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Så har den här söndagen snart passerat :) Och här har det grejjats och donats. Vi har gjort iordning i trädgården, gjort iordning för det fortsatta altanbygget. Mätt och grejjat då vi ska sätta upp staket och grind mellan garaget och huset, för att jag ska slippa jaga Linus hela sommaren :P Utan kunna sitta tjock på baksidan och njuta haha! Nu vill jag bara ha en grön gräsmatta också så man får lite feeling ;) Även börjat rensa i garaget en del, då det är vårstädning här snart och vi har en del skit att slänga :P haha!! 
 
Sen kom min mamma hit & min gudmor :) Bjöd på lite fika, sen härjade dom runt med barnen och jag passade på att vila lite medans tillfälle fanns :) Sen har det vart fullt ös hela eftermiddagen och barnen fick sig ett välbehövligt bad innan läggdags för herrejösses va sketna dom var ;) Men de är väl så det ska vara antar jag haha :) Nu är dom rena och goa iaf och William har redan gått upp och lagt sig, nu ska jag bara få den lille fisen att varva ner och somna han med. 
 
För nu är den här mamman slut som artist ;) Och behöver lite lugn och ro, imorn står det dagis på schemat och en himlans massa plugg för min del :P 
 

Lördag 130420

2013-04-20 09:26:43 Dagboken
» Kommentarer(2) «


God morgon Lördag :-) Solen skiner här på Torngatan och de ser ut att bli fint väder idag :-) Idag ska William på kalas hos en kompis i sin "klass" :) Det ska bli skoj tycker han, han är redigt taggad så han och Jörgen ska strax åka iväg och köpa en present till honom :) 
 
Här hemma blir det lugna puckar, vi har inte så mycket planerat. Jag håller på att tvätta lite, så att grejja lite hemma är väl nåt vi ska göra. Ska gå igenom grabbarnas bebiskläder tänkte jag. Se vad vi ska ha kvar och vad jag kan göra mig av med. Försöka göra plats i någon garderob/byrå för lillasysters kläder. Just nu är de väldigt tight om plats så får se hur jag ska lösa det ;-) Tur man är kvinna, vi brukar ju kunna lösa det mesta :) 
 
Till mat idag har barnen beställt tacos :) Så det ska vi väl ordna till dom :) Annars blir det bara mys hela dagen lång och imorgon kommer barnens mormor & min gudmor hit :)
 
Hoppas ni har en mysig lördag <3
 
 
Blommor jag fick på min födelsedag i torsdags av min bästa vän ♥

Till en liten prinsessa ♥

2013-04-19 19:39:35 Graviditeten
» Kommentarer(1) «


 
Prinsessan har fått sin första klänning ♥
[ Newbie by KappAhl ] 

Vecka 19 (18+0) ♥

2013-04-17 20:02:59 Graviditeten
» Kommentarer(7) «


Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

 

 
Maghotellet växer för lilla prinsessan ♥

När chocken lagt sig lite..

2013-04-16 20:27:44 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Ja, nu har chocken lagt sig lite över att vi ska få en flicka. =) Spanade lite på bebiskläder idag, och de kändes konstigt att man ska få handla kläder på flickavdelningen, det har ju alltid blivit automatiskt att man bara går förbi där, jag har ju aldrig behövt titta där innan om jag inte ska köpt nåt till nån kompis dotter. Men aldrig till mina egna barn eftersom jag har inga flickor. Finns ju såklart hur mycket sött som helst. Inte just flickkläder, men bebiskläder över lag. Nåt plagg ska jag väl inhandla, men annars känns de lite tidigt än. Sen får jag ju gå igenom grabbarnas bebiskläder och se vad hon kan få ärva :-) Finns ju en hel del neutralt också från dom och en del turkost & grönt och det passar ju också till en liten tjejja! :)
 
Annars har det vart plugg & prov idag i Barnhälsovård :-) Och det gick bra, jag fick in en uppgift idag och provet fick jag godkänt på! :) Så det känns skönt. Nu är det inte jätte många uppgifter och arbeten kvar på denna terminen, och sen är det färdig pluggat för min del. Sen ska jag bara gå hemma hela sommaren och vänta på att bebis ska kika ut :) Sen är det bara att söka jobb under mammaledigheten och hoppas på napp! Men tills dess ska jag njuta av min sista mammaledighet, hemma med barnen ♥ 
 
 
 
Tösen ligger och bökar på och trycker :) 
(Ni får ursäkta mina 70.000 bristningar) 

En liten lillasyster ♥

2013-04-15 19:15:06 Graviditeten
» Kommentarer(1) «


Idag va det ju som sagt RUL :-) Var sjukt nervös hela morgonen, sikken tur att vi hade tid på förmiddagen, för jag tror inte mina nerver hade pallat så mycket mer väntan haha! Ultraljudet gick iaf bra, allt va toppen med bebis, moderkakan satt i bakvägg, högt upp. Bebisen hade bra med fostervatten och allt annat såg toppen ut :) Och en liten flicka dessutom, hon letade och letade och letade och hittade verkligen ingen snopp :P 
 
Gjorde även vaginalt ultraljud för att mäta livmodertappen och inte då heller fanns de någon snopp ;) Livmodertappen var iaf lång och fin, 54 mm :) Så de kändes jätte bra! Bäst av allt att det finns inga konstigheter på våran lilla bebis! Allt såg ut precis som de skulle. 
 
Livet känns helt underbart nu! :) Två underbara gossar, en liten tösabit i magen, en underbar man ♥ Ja, livet känns helt enkelt på topp. Jag är fortfarande lite i chocktillstånd, jag trodde aldrig vi skulle få en dotter, jag är ju en pojkmamma liksom :P Men grabbarna blev glada iaf, och William va väldigt nöjd med att det kommer en lillasyster :) Min going! ♥ 
 
Och helt vild är hon i magen, känns konstigt att säga det hon.. ;-) 
Världens bästa bröder kommer hon få iaf ♥ det vet jag! 
 
 
Våran lilla tösabit ♥ 

Söndag 130414

2013-04-14 19:31:29 Dagboken
» Kommentarer(2) «


God kväll i stugan :) 

Här har det vart en helt underbar söndag. Jörgen stannade kvar och sov på jobbet inatt. Så morgonen startade vi med att morgonmysa i sängen. När Jörgen kommit hem åkte jag och William med Sara & Nicolina ut till hennes mamma. =) Jätte trevligt, och barnen tyckte om alla stora ytor det fanns att springa på :-) 
 
När vi kommit hem igen och fått lite mat i magen så gick vi ut för att se om William var sugen på att träna på att cykla, vi har hållt på jätte länge nu, men de vill inte släppa för honom, han vill verkligen inte. Men idag va det andra bullar. Jörgen släppte han och han bara cyklade iväg om o om igen, och han lyste upp som en sol för han va så stolt, och hans mamma hoppade upp och ner och applåderade och fällde några tårar! Mycket stolt mamma!! När vi kom hem firade vi med glasstårta ♥ 
 
Och nu är de läggdags för barna Zetterblad att gå och sova . Och imorgon väntas det Rutinultraljud och mätning av tappen. Ska bli oerhört spännande att se bebisen igen, och vi hoppas att den vill visa för oss om de är en lillebror eller lillasyster ♥ 
 
 

Vecka 18 (17+0) ♥

2013-04-10 20:29:28 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.

Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

 


Ledig måndag

2013-04-08 22:12:54 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Idag har Linus vart hemma från dagis. För dom hade stängningsdag på dagis, så en riktig mysdag har vi haft. William ville gå till dagis ändå. Så efter vi lämnat han åkte vi ner och handlade lite inför veckan eftersom pappsen jobbar natt hela veckan lång =/ Sen fick vi till lite middagssovning innan vi gick ut för att leka lite innan det va dags att hämta William på dagis :-) 
 
Sedan har dagen bara rullat på :) William har vart ute och lekt med en kompis och jag och Linus har bara vart hemma och grejjat lite, jag har dragits med en jobbig huvudvärk hela dagen, och självklart hjälper inte alvedon och något annat preparat får man ju inte ta som gravid, totalt värdelöst! Kunde lika gärna äta sockerpiller för de hjälper nog lika bra mot denna satans huvudvärk =/ Nä usch!! 
 
Nu ligger barnen och sover så gott! :) Jag ska alldeles strax göra detsamma tror jag :) Denna dagen har inte så mycket mer att bjuda på :) 
 

Fredag 130405

2013-04-05 21:26:47 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Ojojoj va dagarna går fort när man har roligt =) Veckan har sprungit iväg men vi har ju haft "kort" vecka. Fått en hel del skolarbete gjort så de känns skönt. Känns som man kommit nån vart iaf, istället för att bara stå och stampa på samma ställe. Annars har veckan vart lugn, bjudit på mycket sol, så lite kaffe i solen har det allt blivit :) Underbart! =)
 
Ett besök hos barnmorskan har jag gjort med. Dock bara för att lämna lite blod för mina immunsieringsprover. Så bara att hålla tummarna att allt ser fint ut där med. Sen är det ju inte så långt kvar tills RUL, och vill bebisen visa oss könet då så kommer vi ta reda på det, annars ser man ju oftast det på tillväxtultraljuden :) hehe. Men vi hoppas ju på att h'n är medgörlig :) Men vi får se :P 10 dagar kvar nu!! 
 
 
Linus ville inte att pappa skulle åka och jobba ikväll

Vecka 17 (16+0) ♥

2013-04-03 11:36:18 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.

 


Påskhelgen

2013-04-01 22:04:45 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Så har vi avverkat påskens bravader :) Haft en mysig helg ihop med min fina familj ♥ Och även solen har visat sin närvaro, underbart gott har det vart och vi har spenderat många timmar utomhus :) Igår var min bror här och hälsade på till barnens stora förtjusning. Och med sig hade han påskpresenter, William fick en fin tröja och Linus en ambulans såklart, han tjöt av glädje när han öppnade sin paket, för nu hade han ju morbrors ambulans och den släpper han inte, och INGEN annan får leka med den. Så, han va helt klart nöjd :) 
 
Annars har dagarna spenderats utomhus i det fina vädret, William håller på att öva på att cykla utan stödhjul. Det går helt klart framåt, men han är väldigt osäker och rädd för att ramla, men när han väl lyckas cykla ett par meter så blir han så glad :-) Annars har vi inte hittat på så mycket, njutit av att Jörgen vart ledig :) 
 
Och idag då, första april.. Många meningslösa skämt har man fått läsa idag. Jag själv har föredragit att inte lura någon, ser ingen mening med det heller för den delen. Nu väntar en ny vecka full med massa tråkigt skolarbete :P Men terminen går ju mot sitt slut, så det finns en hel del att beta av ;) 
 
Dessutom är det två veckor kvar till RUL =D Som vi längtar här hemma över att få se liten igen ♥ 
 
 
Påskharen kom till oss med ♥ 
 
 
Vällingmys med ambulansen såklart ♥
 
 
Min fina älskling, som fått klippa av sitt långa hår ♥