Immunisering under graviditeten

2013-02-25 20:04:11 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Det har jag det, IGEN =/ Så nu måste jag springa och ta immuniseringsprov var fjärde vecka för att kolla att det ligger som de ska och ifall jag behöver få sprutor. Så himla segt bara. Men man vill ju bebisen de bästa så då får jag gladeligen åka till barnmorskan och låta henne plåga mig lite ^^ Vad de här med immunisering är för er som inte vet så följer en liten text om det. 
 

Vad är immunisering?
Med immunisering menas en aktivering av immunförsvaret, som resulterar i produktion av antikroppar riktade mot ett antigen - på samma sätt som vid en vaccination.

Alla gravida kvinnor blodgrupperas och testas för att vi ska se om det finns antikroppar mot röda blodkroppar (erytrocytantikroppar) minst en gång under graviditeten. Oftast gör mödravårdscentralen detta vid inskrivningen. Avsikten är dels att bestämma RhD-typ (eftersom de gravida kvinnor som är RhD-negativa ska få en särskild behandling), dels att undersöka om det finns anti-D-antikroppar och andra erytrocytantikroppar som kan passera med blodflödet genom moderkakan till fostret. Dessa antikroppar "binder" till fostrets röda blodkroppar och kan orsaka nedbrytning av blodkropparna med blodbrist hos fostret som följd.

Hur behandlas immunisering?
Hos cirka 1,5 % av de gravida kvinnorna kan vi påvisa antikroppar. De remitteras till specialistmödravård för läkarbedömning och uppföljning. I Stockholm kontrolleras alla immuniserade kvinnor på Specialistmödravården, Karolinska Universitetssjukhuset. 

I de allra flesta fall har antikropparna ingen eller liten betydelse. Hos ett fåtal kvinnor är tillståndet allvarligt och kräver upprepade blodprovstagningar och ultraljudskontroller samt i vissa fall behandling med blodtransfusioner till fostret. Dessa blodtransfusioner utförs på Kvinnokliniken, Karolinska Huddinge.

Vård av barnen efter förlossningen
Barnen behöver ofta vård på neonatalavdelning några dagar efter födelsen. Därför bör de födas på ett sjukhus som har barnklinik med god erfarenhet av att vårda dessa barn. 

Den vanligaste behandlingen som blir aktuell är ljusbehandling då barnen blir gula (får ikterus) på grund av nedbrytningsprodukter från röda blodkroppar (hyperbilirubinemi). Ibland kan de behöva blodtransfusioner för blodbrist. I enstaka fall måste vi byta blod på barnen om det finns höga halter av antikroppar från mamman i barnets blod. De flesta barn blir helt friska efter denna behandling.

Immunisering under graviditet drabbar endast fostret och innebär inga ökade risker för den gravida kvinnan.


Onsdag 130220

2013-02-20 17:25:50 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Så har februari snart passerat. Tiden går fort när man har roligt. Veckorna också för den delen. Magen har börjat växa lite också sakta men säkert och jag börjar så smått må bättre :) Det värsta illamåendet börjar klinga av nu, kan må lite småilla men inte sådär extremt som jag gjort innan :) Dock fick jag starta denna morgon med att kräkas, men jag kräks hellre än och må illa, förutsatt att man inte kräks hela tiden då. Det kan jag tänka mig är mindre mysigt! :P 
 
Idag har det stått plugg på schemat. Är så himla omotiverad denna terminen så de finns inte. MEN jag vill ju bli godkänd i kurserna så de är ju egentligen bara att se till att få det gjort. Men nä denna terminen går riktigt segt. Har väl inte samma GO som jag haft innan, samt att jag är trött och seg nu, det va jag ju inte förra terminen. 
 
Annars går de framåt, är i vecka 9+3 nu. Och nästa vecka ska jag åka till Göteborg för KUB Ultraljud :) Ska bli kul och få se den lilla bebisen igen! :) Igår var jag och William på 5,5 års kontroll och de gick finfint han vägde 20 kg & va 120 cm :) Och vaccinationen fixade han galant, men idag va han hemma med mig för han hade ont i armen efter vaccinet. Nu ska jag äta lite mat innan jag kräks av hunger :) 
 
 
Väntar på bussen till BVC 
 
 
Efter att Linus lämnats på dagis, passade vi på att leka med lera :) 

Lördag 130216

2013-02-16 09:55:13 Dagboken
» Kommentarer(2) «


God morgon! Här var det uppstigning vid 07.30 :) Skönt att slippa gå upp supertidigt! Bara ner och fixa frukost till ongarna och en kopp te till mig själv för att vakna till. Så nu sitter jag här, William är uppe på sitt rum och leker, Linus sitter och spelar lite på surfplattan och Jörgen sover efter sitt nattpass. Men William låter som 10 elefanter på övervåningen. Vet inte vad han sysslar med egentligen.. ? 
 
Dessa barn kan verkligen inte leka lungt. Man hade önskat att dom kunde de när Jörgen jobbat natten. menmen, de kanske kommer en dag för det med. Oftast är det mest William som gapar och skriker och jag fattar inte varför han ska skrika så. Vi hör ju han ändå så de räcker och blir över. Får väl ta upp de med BVC när vi ska dit på 5,5 årskontroll på tisdag. 
 
Annars blir helgen lugn :) Vi har faktiskt inget planerat, mer än lite hemmafix typ. Har ett tvättberg att vika som jag inte orkat ta tag i veckan. Sen behövs det nog tvättas lite och dra ett varv med snabeldraken. 
Vad hittar ni på då? 
 

Graviditetsillamående = döden ?

2013-02-15 16:49:00 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Så kan de kännas ungefär. Jag har mått sjukt illa.. =/ Vilket i sig resulterar i att hela vardagen blir förstörd för man orkar ingenting :/ Bara ta sig upp ur sängen på morgonen är jobbigt. Och att ständigt må dåligt gör en fan deprimerad =/ Man saknar verkligen att känna sig glad och produktiv. Framför allt känna sig som sig själv.  Nä riktigt tråkig känner jag mig.. Sen är ju inte alla dagar skit, vissa dagar känner man sig ok, men sen vänder det och blir skit igen. 
 
Hoppas verkligen detta går över snart. Och jag hoppas att våren vill komma snart och den förbannade snön kan försvinna, just nu är det inte alls lockande att gå ut :/ Linus har vart sjuk hela veckan. Dom skickade hem han från dagis i måndags för han fick feber. Och först igår var han feberfri, så han fick vara hemma idag med. Och förhoppningsvis kan han gå på måndag nu när han kurerat sig så länge :) 
 
Annars ska vi ha en mys helg :) Pappan i huset jobbar hela helgen =/ Tråkigt, men vi ska nog hitta på nåt :) 
Lite update från oss här hemma! 
 
Puss & Kram
 
 
 
Linus har fått sig en klippning :) 
 

Första BM besöket

2013-02-06 10:02:30 Graviditeten
» Kommentarer(1) «


Igår var jag på inskrivning hos barnmorskan :) Jätte trevligt och hon mindes mig och min problemfyllda graviditet xD Både på gott & ont kanske? Men denna gången hoppas jag inte på en sådan psykiskt påfrestande graviditet, utan en normal sådan. Utan massa knasiga komplikationer. Men tätare tillväxt UL skulle jag få. Jag har ju redan sen innan vart i kontakt med läkaren jag hade på SMVC när jag väntade Linus och han lovade mig regelbundna kontroller från v26. 
 
Men annars var allt bra :) Tog lite prover och sånt som man gör vid inskrivning, pratade rent allmänt. Känns skönt och bra och jag är väldigt nöjd med min barnmorska. Annars knallar det och går , mår fortfarande väldigt illa, men de är hanterbart tack vare lergigan. 
 
Nu måste jag sätta fart med plugget. Har två stora arbeten som ska vara inne denna veckan :/ Suck!! Hatar att jag hamnat efter nu =/ Så går det magsjuka på dagis med, så de skulle väl vara grädden på moset nu när man redan ligger efter =( 
 
 

Inskrivning

2013-02-05 10:29:20 Dagboken
» Kommentarer(4) «


Ja, en ny graviditet va det ja :) Inte fullt lika planerad som dom andra två. När jag plussade med denna lilla bönan kom de som en liten chock. Va? är JAG gravid? Helt spontant dessutom, inga hormonpreparat denna gången. Men ja, en liten groda ska det bli. Förra veckan var jag på ett tidigt UL och fick se det lilla hjärtat slå :) Sån magisk känsla även om jag kan ha lite svårt att fatta det ibland att det faktiskt ska bli en liten bebis av det, om allt vill sig väl vill säga. Men det hoppas vi på. 
 
Så hur mår jag då? Som en potta skit. Illamåendet från helvetet har bosatt sig i min kropp. Så jag orkar ingenting mer än att sova typ. Så igår ringde jag läkaren och fick utskrivet Lergigan Comp :) Och nu funkar jag iaf som människa och orkar med vardagen. Så nu hoppas jag bara det går fort tills de nedrans illamåendet försvinner. 
 
Idag ska jag på inskrivning hos barnmorskan. På det där tråkiga hälsosamtalet. Tycker man borde få slippa det med tredje barnet, men icke sa nicke! Men, lika bra att få det gjort så är det överstökat sen =) Nej, en dusch innan man ska åka till stan kanske? :) 
 
 

Bebiiiis ♥

2013-02-04 17:27:58 Graviditeten
» Kommentarer(9) «


Jag låter bilden tala för sig själv .. :)