Vecka 25 (24+0) ♥

2013-05-29 19:52:31 Graviditeten
» Kommentarer(3) «


Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.
 
Egna tankar: Det rullar på, och magen växer i en hiskelig fart! Det känns verkligen att det kommer bli en William-graviditet. Vilket vill säga en riktigt stor och tung mage, så jag hoppas det vill stanna av lite snart. Annars kommer jag bli enorm de resterande veckorna som är kvar. Annars mår jag helt okej, har lite problem med sömnen dock, svårt att komma till ro och när jag väl gjort det, ja då är det dags att gå upp och kissa och vissa nätter kan vara helt sömnlösa. Så, ja det kan vara lite jobbigt. Annars är jag väldigt glad som får må så bra som jag faktiskt gör. Fogarna bråkar ju lite men de får man ta, halsbrännan gör sig också tillkänna ibland. Men nej, jag ska inte klaga :) Om två veckor ska vi dessutom få se bebisen igen för då är det dags för tillväxtultraljud ♥ 
 


Puttekulor i magen

2013-05-28 09:42:01 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Ja ibland kan barnen vara riktigt busiga.. Lite för busiga för sitt eget bästa! Och i detta fallet är de William. I fredags skulle han vara rolig och råkade svälja två puttekulor. Och där ligger dom i magen. Normalt sett brukar dom komma ut den vanliga vägen med avföringen, men för Williams del så har dom inte kommit ut än, vilket dom borde gjort vid de här laget eftersom de snart är 4 dygn sen han svalde dom. Vi har iaf valt att avvakta och se om dom vill komma ut självmant, med råd från 1177. 
 
Men igår så fick han väldigt ont i magen och kräktes så då valde jag att åka in med han. Många timmar blev de på akuten, och William var så rastlös. Han hade med sig sin surfplatta för att kunna fördriva tiden en stund, men batteriet dog efter ett tag. Och sen fick vi gå på röntgen av magen och där kunde man se en metallkula i magsäcken, glaskulan gick inte att se eftersom dom ville använda så lite strålning som möjligt på han. men han fixade det galant även fast att jag inte fick vara med han när han röntgades. Så nu ska vi avvakta tills på torsdag och har den inte kommit ut tills dess ska han röntgas igen och sen ev plockar dom ut den, så han ska vara fastandes från midnatt. Jag hoppas ju innerligt att den kommer ut den vanliga vägen. 
 
 

Vecka 24 (23+0) ♥

2013-05-22 20:23:43 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
 
Egna tankar: Mår faktiskt ganska så bra, har drabbats av både ichias och lite foglossning. Vissa dagar är sämre än andra. Gått upp ca 7kg. Och känner mig riktigt stor emellanåt och klumpig. Inte alls som när jag väntade Linus, men då var jag liten och nätt, och Williams graviditet har jag nog lite förträngt. Annars funkar det bra, sover iof rätt dåligt på nätterna, har svårt för att hitta en skön sovställning och komma till ro och när man väl gjort det, ja då är det dags att gå upp och kissa. 
 

Måndag 130520

2013-05-20 22:12:31 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Ny vecka, nya tag.. =) Helgen rullade på här, även om den bestod av jobb för gubbens del. Lördagen var helt underbar, vi gick tipspromenad hela familjen som vi förövrigt vann ;-) hehe! Sen åkte William till sin faster över natten och vi andra åkte hem och grillade, Jörgen köpte en flaska vin till mig (alkoholfritt såklart)  supergott till maten, och sen spenderades eftermiddagen ute i trädgården med bara lillfisen hemma. Kvällen spenderades i soffan med diverse onyttigheter framför Eurovision Song Constest såklart! Tyckte Robin var grym, men Danmark var helt klart värdiga vinnare!! =) 
 
Söndagen va jävligt lugn ;) Inte många knop där inte. Jörgen va däremot duktig och klippte gräset, första gången den här säsongen. Så nu ser det inte så vildvuxet ut på baksidan ^^ Idag har jag och barnen vart på Williams förskolas utställning nere på Kulturhuset N3! Där dom ställde ut sina robotar som dom gjort, och mitt hjärta smälte! Så fina skapelser från alla barnen. Och jag va en riktigt stolt mamma!! Hade riktigt svårt att hålla tårarna borta ikväll! 
 
Nu ska jag alldeles strax försöka få några timmars sömn! 
 

Vecka 23 (22+0) ♥

2013-05-15 14:47:22 Graviditeten
» Kommentarer(1) «


Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.
 

Jämförelsebild - Vecka 22

2013-05-14 13:22:53 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


 

Tisdag 130514

2013-05-14 10:13:46 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Hallå där :) I helgen har det vart full rulle hemma hos oss :) I fredags hade vi en riktig mysdag, jag och William tog oss lite "egentid" tillsammans och åkte ner till Strandgatan och tog en fika :) Jätte mysigt att komma iväg lite bara han och jag. Satt där nere vid vattnet och fikade och tittade på båtarna som åkte förbi. Innan vi sedan begav oss till Överby för att shoppa oss en baden baden stol :) Väldigt uppskattat från mammans sida. Kan jag ligga där och vara tjock i sommar medans barnen leker i trädgården :) 
 
Lördagen då va det städdag här uppe på Höjden :) Vi hade rensat ur en massa skit ur vårt garage som vi slängde. Gött med lite rensning, så man kan samla på sig ny skit tills nästa år :P Haha. Sen grejjades det i trädgården och småpillades lite hemma. William åkte till sin farmor i några timmar och sprang av sig lite energi, vilket kunde behövas. För han har vart överjävlig här hemma, värsta trotsperioden EVER just nu känner jag, även Jörgen tycker att det är jobbigt. Men hellre att den kommer nu än när bebisen är nyfödd. 
 
På söndagen var vi på kalas hos Nicolina :) Som fyllde 4 år! Tänk att hon blivit så stor den lilla tjejen!! Helt otroligt, känns nästan som igår jag träffade henne för första gången och då va hon bara 2 månader gammal. Ja, tiden går tydligen jävligt fort. Och barnen växer upp alldeles för fort. Och nu är det redan tisdag. Jag sitter och sliter med mina skolarbeten, som är hemska just nu . Sååååå mycket att göra. Men det måste bli gjort. Inte jätte lång tid kvar nu. Sen ska de bli jävligt gott med sommarlov innan lillasyster kommer! 
 
 
Fika på strandgatan 
 
 
Har det gött i solen :) 
 
Redo för kalas :) 
 
 
 
 
födelsedagsbarnet 
 
 
mina hjärtan ♥
 
 
trött mamma imorse ;) 

 

Fredag 130510

2013-05-10 08:25:38 Dagboken
» Kommentarer(1) «


Så va det fredag och vi har ännu en ledig dag framför oss. Igår var det skärtorsdagen och barnen var lediga såklart. Vi hängde med Sara & Nicolina och framåt eftermiddagen kom Tina & Nellie hit med :) Så barnen fick roa sig lite, även om de va väldigt mycket gnäll igår och tjiv och bråk och dylikt. Kan ju hoppas på en mindre "bråkig" dag idag, men jag tvivlar på de, har redan fått sära på W & L som inte kan hålla sams. Vad vore de utan den underbara syskonkärleken? ;-)
 
Jörgen ligger fortfarande och sover, han va hemma ganska sent inatt. Så han får sova ett par timmar till, annars händer de nog inte så mycket idag. Försöka roa kidsen me nåt, solen skiner ju så en sväng ut kanske vore nåt? :) Ser rätt gott ut iaf :) Men nu luktar det liiiiiite mycket bajs här så jag får nog ta och byta den där bajsblöjan nu . 
 
Hoppas ni har en mysig 'klämdag' ;) 
 

Vecka 22 (21+0) ♥

2013-05-08 22:05:11 Graviditeten
» Kommentarer(0) «


Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet:
 Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.
 

Tisdag 130507

2013-05-07 20:20:37 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Så va ännu en härlig dag förbi :) Idag har vi haft riktigt sommarväder över 20+ :) Och jag har tom lyckats bränna mig, jag som aldrig i hela mitt liv bränt mig eller ens kännt av det men de gör jag nu. Gör inte ont men de känns. Måste bero på att jag blivit gammal :P Hahah! Så en ful bränna efter både BH och linne har jag fått, så hoppas på fler soldagar så jag kan sola bort de fast nästa gång med solkräm, vill ju inte bränna sönder mig eller få fula pigmentfläckar. 
 
Haft en liten playdate hemma idag :-) Malin & Sara var här en sväng + barn och röjde! Sen hade jag två väldigt trötta killar som slocknade på 5 min efter att jag lagt dom i sängen, skönt tyckte mamman! Så nu sitter jag här i soffan och funderar på vad jag ska äta till kvällsmat och inväntar min man ♥ Men de lutar åt att han får grilla lite kött till mig *nom nom* Finns de nåt bättre än grillat på sommaren? Tror inte det va. 
 
 
en rödbränd mama
 
 
min prins ♥
 
 
min miniprins ♥
 
 
Åh, jag älskar er så mycket ♥♥♥

Måndag 130506

2013-05-06 20:38:19 Dagboken
» Kommentarer(0) «


Måndag, måndag, måndag.. Och början på Maj är vi också. Kort vecka för barnen på dagis med, bara till onsdag sen är de röd dag och klämdag för mina kids. Men det ska bli gott det med :) Skönt med lite extra ledighet tillsammans :) Annars är veckan rätt lugn, har inga större planer faktiskt :) 
 
Helgen har inte bestått av många knop. På lördagen hade vi Jörgens föräldrar här och hans småsyskon, vi grillade och hade det trevligt. Barnen tyckte det va väldigt skoj att dom var här och hälsade på dom. Och på söndagen var barnen där ett par timmar och vi tog de mest lugnt, Jörgen tvättade bilen och jag vilade lite. Satt upp staket mellan huset och garaget har vi också äntligen gjort :) Så den lille rymlingen kanske stannar på baksidan om man sitter där :P Måste bara få tag i ett bra lås som han inte behärskar ;) Just nu är de bara ett provisoriskt som han kan öppna hur lätt som helst :P Hahha.. 
 
Barnen sover nu så jag ska passa på att slappa lite i soffan resten av kvällen för nu dödar min rygg mig, har väl hållt igång alldeles för mycket idag. Undra om jag kan lura mig till lite massage ikväll av gubben? :) 
 
 
the mami 
 
 
magen växer så de står härliga till =) 
 
 
Lilla älgfamiljen va på besök =)
 
 
Staaaaaaket =)

Vecka 21 (20+0) ♥

2013-05-01 22:05:43 Graviditeten
» Kommentarer(1) «


Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.